Krátké aktuality - archiv 2006
   2005  <  

 > 2007 > 2008 > 2009 > 2010 > 2011 > 2012 > 2013

 
             
   Říjen 2006    Listopad 2006    Prosinec 2006  
  31.10.2006 - Při výstavbě zábavního centra v Plzni byl objeven židovský hřbitov, jeho stáří se odhaduje na 500 let.
15.10.2006 - Britové představili plán akce, která má radikálně zamezit změnám globálního klimatu. "Nejde o science fiction někdy daleko v budoucnosti, ale o katastrofu, která může nastat během našeho života," řekl dnes premiér Tony Blair, který se snaží akce proti změnám klimatu prosadit na nejvyšší pozici agendy mezinárodní politiky. K tomu také směřuje jeho rozhodnutí jmenovat bývalého amerického viceprezidenta Ala Gora zvláštním poradcem pro boj proti změnám klimatu.  
10.10.2006 - Víra činí lidi lepšími. Je však také příčinou střetů, utrpení a krveprolití, řekl v Praze nejvyšší tibetský duchovní vůdce a host Fóra 2000 dalajlama. Dnešní mezináboženský dialog, kterého se v rámci konference Forum 2000 zůčastnili významní zástupci několika náboženství, se snažil nalézt odpověď na otázku, zda jednotlivá světová náboženství pomáhají řešit globální problémy, nebo je spíše vytvářejí. Naučme se odpouštět "Všechny problémy vycházejí z destruktivních lidských emocí. Abychom je mohli omezit, je potřeba rozvíjet soucit a odpuštění," pokračoval tibetský vůdce. "Soucit si nemůžeme koupit v supermarketu nebo jej rozvíjet nějakým chirurgickým zákrokem, to by bylo moc jednoduché. Musíme jej kultivovat vlastním úsilím." Dalajlamovi se povedlo přivést své kolegy do rozpaků, když řekl, že vlastně v boha nevěří. "Když se zamyslíte nad buddhismem, tak v něm zaznívá spousta protichůdných názorů. Není to proto, že by Buddha byl zmatený, chraň bůh, nebo že by chtěl vnést zmatek mezi své následovníky, ale proto, že se snažil vždy člověku vyložit něco ze sebe, předat to svým rozumem a citem." "Proto různí lidé vnímali různě jeho výklad. A tak to může být i se světovými náboženstvími. Nemusí být různé, jen každé z nich interpretuje něco jineho. Když jsme u toho, já se v této společnosti cítím jako nevěřící," řekl za hlasitého pobavení davu a hladil při tom rabína Melchiora omluvně po rameni.  
6.10.2006 - V centru mnohamilionové metropole Mexico City nalezli archeologové pozůstatky aztéckého chrámu ze čtrnáctého století. Ve středu hlavního města aztécké říše Tenochtitlanu se tyčil nejdůležitější chrám, označovaný jako Templo Mayor. Stál na vrcholu pyramidy vysoké přibližně šedesát metrů. Tentokrát vykopávky odhalily oltář z patnáctého století a obří kamennou desku - součásti chrámu založeného roku 1375. 
  26.11.2006 - Tajemství výroby pravé damascenské oceli upadlo do zapomnění v 18. století. Moderní fyzikové se mu snaží přijít na kloub. Tým německých vědců vedený Peterem Pauflerem z drážďanské Technische Universität zjistil, že výrobky damašských mečířů vděčí za své jedinečné vlastnosti nanotechnologiím. Ocel z Damašku obsahovala až tři procenta uhlíku a tvořil se v ní tvrdý karbid železa, který propůjčuje oceli křehkost. Složitý postup opakovaného kutí, žíhání a popouštění vedl k uspořádání karbidu do vláken o průměru několika nanometrů (tj. miliontin milimetru). Karbidová nanovlákna však tvořila jen část tajemství damascenské oceli. Němečtí fyzikové podrobili velice důkladným analýzám čepel meče vyrobeného v 18. století slavným damašským kovářem Assadem Ulláhem. Nalezli v ní kromě nanovláken z karbidu železa i dutá nanovlákna z čistého uhlíku. Z analýz vyplývá, že uhlíkové nanotrubičky povlékaly karbidová nanovlákna jako obal.
24.11.2006 - Středověké hradiště Tetín na Berounsku je možná o něco starší, než se uvádí. Ukazuje na to objev pohřebiště, jehož několikaměsíční průzkum ukončili archeologové letos na podzim. Nejstarší hroby pocházejí ze druhé poloviny 9. století. Počátky hradiště se dosud kladly na přelom 9. a 10. století, řekl Daniel Stolz z Ústavu archeologické památkové péče středních Čech. 
18.11.2006 - Klimatolog Marc Vandiepenbeeck z belgického Královského meteorologického institutu prohlásil, že tak teplý podzim v Belgii nikdo nepamatuje: "Máme záznamy pouze za posledních 174 let, ale vzhledem ke statistikám si troufám tvrdit, že něco takového se nestalo minimálně 500 let." V září se teploty pohybovaly kolem 18,4 stupně Celsia (normál je 14,6°C), v říjnu kolem 14,2 stupně (normál je 10,5°C) a listopad si zatím udržuje průměr 8,3 stupně (normál je 6,1°C). Vandiepenbeeck dal velmi teplé počasí do souvislosti s klimatickými změnami. O celkovém oteplování klimatu už podle něj nelze pochybovat.
  21.12.2006 - Sázení stromů není všelék, který by mohl vyřešit problémy s klimatem. Podle nové studie stromy rostoucí na dálném severu dokonce přispívají ke globálnímu oteplování. Vědci z Carnegieho institutu ve Washingtonu a Lawrencovy Národní laboratoře v Livermore spolu s odborníky z Francie zveřejnili výsledky počítačového modelu, podle něhož k ochlazení přispívají pouze stromy v tropech. Přínos lesů z oblastí vzdálenějších od rovníku je diskutabilní a někdy i záporný.
12.12.2006 - O omezování emisí skleníkových plynů se mnoho mluví, ale jak nasvědčují měření, zůstává skutečně jenom u řečí. Navzdory kjótskému protokolu a obchodům s povolenkami na vypouštění oxidu uhličitého (CO2) se v posledních pěti letech růst emisí ani nezpomalil. Přímo naopak: oproti poslední dekádě 20. století se meziroční nárůst emisí tohoto plynu zvýšil mezi roky 2000 a 2005 na čtyřnásobek. Za rok stoupnul celkový celosvětový objem vypuštěného CO2 o 3,2 procenta, ukazují odhady Mezinárodní energetické agentury, vládního úřadu, která pracuje při OECD.  
11.12.2006 - V okolí severního pólu hrozí vymizení ledovce. Vědci Washingtonské univerzity tvrdí, že jestli člověk nezpomalí tempo vypouštění skleníkových plynů do atmosféry, do roku 2040 se led kolem Arktidy rozpustí. Vyplývá to ze studie amerických vědců vedených Marikou Hollandovou z Washingtonské univerzity. Výzkum zveřejnil v nejnovějším čísle odborný časopis Geophysical Research Letters. 
 
             
   Červenec 2006    Srpen 2006    Září 2006  
  27.7.2006 - Za zázrak považují irští archeologové nález asi tisíc let staré knihy žalmů, kterou náhodou minulý týden "vybagroval" stavební dělník v jedné mokřině na jihu země. Jde o první nález podobného raně středověkého dokumentu v Irsku za posledních 200 let. Kniha má asi 20 stran a podle odborníků pochází z let 800 až 1000 našeho letopočtu. Unikátní je též to, že tak dlouho přežila v bahně a že si jí stavař vůbec všiml.  
15.7.2006 - Desátá výroční konference Forum 2000 se bude konat v Praze 8.-10. října 2006. Bude pokračováním cyklu zahájeného na loňské konferenci a věnovaného povaze a významu současných konfliktů, které brání mírovému soužití mezinárodní komunity. 10. října bude konference pokračovat kulatým stolem v rámci projektu Mezináboženský dialog. Letošní téma zní: Rizika globalizace – nabízí náboženství řešení nebo je součástí problému? a svou účast přislíbili významní představitelé světových náboženství, mezi nimi Jeho Svatost Dalajlama a Jeho královská výsost princ El Hassan bin Talal.  
1.7.2006 - Kultura Mayů a Inků (4.7.2006 - 1.10.2006 Náprstkovo muzeum) Výstava představuje stavby dvou významných předkolumbovských kultur, Mayů a Inků, tak jak je vyfotografoval v loňském roce orientalista Edgar Knobloch. Na snímcích návštěvníci uvidí pozoruhodnou monumentální architekturu mayské civilizace z Mexika a Guatemaly a stejně slavné stavební památky předkolumbovského Peru.
  29.8.2006 - Italští archeologové se domnívají, že se jim po šesti letech výkopových prací podařilo nalézt pozůstatky bývalého centra říše Etrusků. U města Orvieta, ležícím asi 100 kilometrů severně od Říma, objevili zbytky hrobů, ulic a keramiky pocházejících ze šestého až pátého století před letopočtem. Takzvané Fanum Voltumnae bylo centrem etruské konfederace, kam přicházeli každoročně kněží a politici z 12 městských států na velké shromáždění. Nazváno bylo podle nejvyšší bohyně Etrusků Voltumny. Právě její symboly na objevených vykopávkách vedou archeology k názoru, že nalezli dlouho hledané město.  
16.8.2006 - Světový fond na ochranu přírody bije ve své nejnovější zprávě na poplach. Dramatické změny klimatu a ubývající přirozené zdroje povedou prý v budoucnu k nedostatku vody. A to i v těch nejrozvinutějších zemích. Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) vzrostla spotřeba vody během posledního století šestinásobně. Optimistické ale nejsou ani výhledy do budoucnosti: v příštích padesáti letech stoupne spotřeba vody na dvojnásobek současného stavu. Nejvíce krize zasáhne země třetího světa, které značné množství vody potřebují pro obživu. Nedostatkem vody by tam mohlo trpět půldruhé miliardy lidí.  
4.8.2006 - Výstava "Nubie v dobách faraonů" (17.6.2006 - 29.10.2006 út - ne, 10.00 - 18.00 hod. (v pondělí ZAVŘENO)  Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, Betlémské náměstí 1, Praha) Výstava představuje dějiny a materiální kulturu Núbie, která vychází z egyptských vzorů, přibližuje na čtyřicet exponátů ze sbírek Náprstkova muzea a Městského muzea v Moravské Třebové.
  16.9.2006 - Badatelé našli unikátní pohřebiště z pozdní doby bronzové na místě, kde právě vyrůstají rodinné domy. Petici za záchranu archeologického naleziště v Příšovicích u Turnova už podepsaly stovky lidí. Archeologové, kteří odkrývají 3 tisíce let staré žárové hroby, se nyní snaží rychle zachránit, co se dá. Počet hrobek je odhadován na minimálně jeden tisíc. Každý hrob navíc skrývá několik pohřebních nádob. „Ty nádoby jsou dokonce už v 25 až 30 centimetrech pod povrchem naprosto kompletní. Nic takového v celé republice nemáme,“ dokazuje hodnotu nálezu archeolog Petr Brestovanský. Radost archeologů se ale mísí s bezmocí. Přímo nad neodkrytými hroby vyrůstají rodinné domy.
9.9.2006 - Gibraltar byl možná posledním místem výskytu neandrtálců v Evropě. Tým archeologů z Gibraltarského muzea objevil zbytky kostí a nářadí starých 28.000 let v jeskyni Gorham. Jedná se o dosud nejmladší nalezené pozůstatky těchto pravěkých lidí, uvedla agentura DPA. Kosterní nálezy podle vedoucího výzkumného týmu Clivea Finlaysona dokonce naznačují, že poslední neandrtálec mohl tuto oblast opustit až před 24.000 lety. Kdyby se podařilo tuto hypotézu potvrdit, znamenalo by to, že tito blízcí příbuzní moderního člověka žili na evropském kontinentu déle, než vědci doposud předpokládali.
 
             
   Duben 2006    Květen 2006    Červen 2006  
  29.4.2006 - Globální oteplování se stále zrychluje. V prostoru kolem pólů je trend zvyšování průměrných teplot nejzřetelnější. V Antarktidě dokonce díky nejvyšším teplotám za posledních 10.000 let začala růst tráva.
22.4.2006 - Náhodné archeologické nálezy ve starověkém Baalbeku ve východolibanonském údolí Bikáa nemají konce. Naposledy stavební dělníci narazili na římský panteon. Ve vnitřní části mauzolea následně badatelé odkryli lidské pozůstatky, amforu, lampu z pálené hlíny, nádobu na zachycování slz, několik římských mincí a také nádoby z bronzu.
15.4.2006 - Japonští archeologové objevili na planině Nazca v jižním Peru stovku nových obrazců a čar. Podle profesora Masata Sakaie z univerzity v severojaponské Jamagatě badatelé nejprve analyzovali satelitní snímky a následně jeli v březnu oblast prozkoumat. Většina nově objevených figur je v jižní části planiny, poměrně daleko od turisticky nejnavštěvovanější oblasti, kde byly v minulosti odhaleny stovky tajemných čar a obrazců - většinu z nových kreseb tvoří rovné čáry, ovšem některé mají dosud neznámé tvary.
  17.5.2006 - Tajná zpráva amerického Pentagonu varuje, že změny klimatu, k nimž má dojít během nadcházejících dvaceti let, mohou vést ke globální katastrofě, v níž přijdou o život miliony lidí při přírodních katastrofách a válkách o nejnutnější prostředky k životu. Zprávu potlačovanou americkým ministerstvem obrany nakonec získal týdeník Observer. Zpráva varuje, že se četná evropská města v důsledku zvyšujících se hladin moří ocitnou pod vodou a v Británii do roku 2020 zavládne "sibiřské klima".  
8.5.2006 - Poprvé se podařilo prokázat, že si zvířata mohou uvědomovat vlastní osobnost. V ultrazvukové konverzaci delfínů skákavých vědci rozeznali pískot označující konkrétního jedince. Tito kytovci si uvědomují vlastní individualitu. Nové výzkumy provedené na pobřeží Floridy naznačují, že delfíni při komunikaci dokonce používají pro konkrétní jedince jména. Jde skutečně o symbolické oslovení a ne jen pouhý zvuk. Delfíni své jméno poznají, i když ho uslyší v mírně pozměněné počítačové podobě.Delfíni tedy chápou sami sebe i další zástupce svého druhu jako jedince s vlastní totožností.

.

  29.6.2006 - Egyptští archeologové objevili u Káhiry v blízkosti pyramid dva starověké sarkofágy. Sarkofágy, nalezené asi kilometr jižně od pyramid v Gíze, pocházejí z období 26. dynastie, jsou tedy asi 2500 let staré. Na větším sarkofágu jsou hieroglyfy zmiňující se o starověkých egyptských bozích Osirisovi, bohovi mrtvých, a o bohu slunce Ra. Tento sarkofág je asi dva metry dlouhý, 70 centimetrů široký a 60 centimetrů hluboký a je natřen červenou, modrou a zelenou barvou. Je na něm napsáno také jméno majitele Nab Ra Chatov a rituální zaklínadla. Druhý sarkofág má tvar více připomínající lidské tělo a byl nalezen uvnitř prvního. Podle Haváse je v dobrém stavu a mumii uvnitř něj obepíná věnec z květin. 
20.6.2006 - Nejstarší jeskynní kresbou v Česku se může pyšnit jeskyně Býčí skála v Moravském krasu. Geometrický tvar vytvořený uhlem vědci podrobili dvěma analýzám a zjistili, že jde o výtvor z mladší doby kamenné. Tedy z období okolo 3200 let před naším letopočtem. Kresba připomíná mřížku. "Zda jde o nějaký rituální obrazec nebo část větší kresby, to se již nepodaří zjistit," řekl Ivan Balák ze správy Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Kresbu i s dalšími výtvory našli před časem jeskyňáři v takzvané Jižní odbočce Býčí skály, a to 150 metrů od vchodu do podzemí. Jedny z nejstarších pravěkých kreseb v Česku lze najít i v Mladečských jeskyních v Olomouckém kraji. Jsou ale vytvořeny červeným barvivem, jehož stáří zatím současná věda datovat neumí. 
11.6.2006 - Tajnou chodbu skrýval zámek Hrubá Skála v Českém ráji. Asi třicetimetrovou chodbu, která ve středověku sloužila jako tajný únikový východ, objevili zaměstnanci zámeckého hotelu po jarním sesuvu zeminy na skalním pilíři v jižní části zámku. Jde o první tajnou chodbu, která byla v novodobé historii hradů a zámků Českého ráje objevena. 
 
             
   Leden 2006    Únor 2006    Březen 2006  
  21.1.2006 - Ve střední Bosně jsou údajně jediné prehistorické pyramidy na evropském kontinentu. V dubnu začne mezinárodní archeologický výzkum poblíž města Visoko, které leží 30 kilometrů na sever od metropole Sarajeva. Cílem vykopávek je potvrdit nebo vyvrátit hypotézu bosenského archeologa Semira Osmanagiče, že kopce u Visoka vytvořili lidé a že se tyto kopce podobají mexickým pyramidám. Loni se při průzkumu ukázalo, že v pěti metrech pod povrchem leželo sedmnáct pískovcových stupňů. Pro tuto oblast je přitom pískovec netypický materiál.
15.1.2006 - V jihočínské provincii Jün-nan byly objeveny architektonické struktury podobné mayským pyramidám v Mexiku na ploše nejméně 2,4 kilometru čtverečního a tvoří jej osm hlavních staveb. Tři z nich jsou poschoďové spojené centrálním schodištěm, jedna má kuželovitý tvar s čtverhrannou základnou, další dvě jsou propojeny kamennou chodbou dlouhou 300 metrů. Celý komplex je asi dílo dávné civilizace, před 2000 lety v době vlády dynastií Čchin a Chan. Mohlo by jít o město Jü-jüan, které záhadně zmizelo před stovkami let a často se o něm zmiňuje klasický historik Chan Šu.
8.1.2006 - Na "šílenou"  sezónu hurikánu navazuje stejně šílená zima se sněhovými bouřemi, které postihly sever Asie i Evropy, stejně jako nebývalé mrazy od Indie po Japonsko. Teprve budoucnost ukáže, zda je to také projev změn v klimatu.
  31.2.2006 - Současné povodně nemusí být posledním problémem letošního počasí. Je pravděpodobné, že v letním období nás neminou extrémy, tedy jak sucho, tak přívalové lokální deště.
26.2.2006 - Začíná kombinace povětrnostních podmínek, jejímž důsledkem pravděpodobně budou rozsáhlé povodně na území celých Čech a Moravy.
15.2.2006 - Devítimilionové Švédsko chce být první zemí světa, která bude nezávislá na ropě, píše britský Guardian. Zásoby strategické suroviny mizí a severoevropská země chce předejít energetické krizi. Zpráva zvláštní komise by měla být hotová během několika měsíců.
5.2.2006 - Od aféry se zveřejněním karikatur proroka Muhameda došlo k zapálení již druhé Dánské ambasády v arabských státech - po Damašku přišel na řadu Bejrút. Protesty se šíří po celém muslimském světě. Muslimové bojkotují dánské zboží, množí se bombové výhrůžky dánským institucím. Už v pátek zaútočili rozhněvaní militantní muslimové na dánské velvyslanectví v indonéské metropoli Jakartě. Demonstrace se konaly také ve velkých pákistánských městech, bangladéšské Dháce či v malajsijském Kuala Lumpuru.
  29.3.2006 - Archeologický výzkum na náměstí Republiky v centru české metropole, kde vzniká nové komerční centrum, přinesl nález prstenu jako nejstaršího movitého předmětu dokazujícího židovskou přítomnost v pražské aglomeraci.
26.3.2006 - Analýza zuhelnatělých klásků v severní Sýrii vede vědce k přesvědčení, že zušlěchťování pšenice trvalo ne stovky, ale tisíce let. První lidé, které živilo zemědělství, tak museli získat dostatek obživy z divokých plodin.
5.3.2006 - Mezi nejhodnotnější nálezy odkryté na Náměstí republiky v Praze patří především odkrytý půdorys paláce z 12. až 13. století se vzácným kvádříkovým zdivem, sloupy a dávnou toaletou, situovaného pod kasárenskými budovami z 19. století. Byl však brzy při stavbě hradeb - zřejmě za odškodné majiteli - zbořen.