Krátké aktuality - archiv 2012
  2005 < 2006 < 2007 < 2008 < 2009 < 2010 < 2011 <

 > 2013

 
             
   Říjen 2012    Listopad 2012    Prosinec 2012  
             
             
   Červenec 2012    Srpen 2012    Září 2012  
  27.7.2012 - Botanici objevili v Brazílii tři druhy masožravých rostlin, které se krmí pod zemí červy. K chycení kořisti využívají speciální podzemní pasti, kterými si v brazilské savaně zajišťují přísun živin. Rostliny byly již dříve popsány jedním britským botanikem, tomu se však nepodařilo dokázat, že by skutečně byly masožravé.
10.7.2012 - Vědci z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) objevili novou subatomární částici, která by mohla být Higgsovým bosonem. Pokud se to prokáže, půjde podle mnohých o jeden z objevů století. Higgsův boson, po němž vědci pátrají desítky let, je totiž jedním ze základních stavebních kamenů současné fyziky, protože by měl vysvětlovat, jak ostatní částice získaly hmotnost.
9.7.2012 - Vědci zveřejnili podrobnosti o podobě zmizelé pevniny, kterou pět tisíc let před naším letopočtem smetla velká přílivová vlna u Skotska. Takzvaný Doggerland se rozkládal od Skotska k Dánsku a k ostrovům v kanálu La Manche. Podobu dávné "severské Atlantidy" přibližuje výstava v londýnské královské společnosti, o níž informují weby listů Express a Daily Mail.  Podobu zaplaveného prehistorického světa se pokusili přiblížit vědci z univerzity St. Andrews. Podle nich na něm mohly žít desítky tisíc lidí. Doggerland, nazvaný podle písečných kos v Severním moři Dogger Bank, se začal postupně ponořovat kolem doby před 20 tisíci let až do roku 5500 před naším letopočtem, kdy pevninu zaplavila velká vlna.
  28.8.2012 - Specifickým chováním prý reagují některé druhy ptáků na nález mrtvého jedince svého druhu, vyplývá to podle serveru BBC z výzkumu amerických vědců z Kalifornské univerzity publikovaném v časopise Animal Behaviour.
13.8.2012 - Změna klimatu je realitou a její důsledky jsou ještě horší, než se dosud předpokládalo. Vyplývá to z nové analýzy teplot z celého světa za posledních šedesát let, o které o víkendu na serveru washingtonpost.com a v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) informoval tým Jamese Hansena z Kolumbijské univerzity v New Yorku. Nová studie není na rozdíl od mnoha jiných jen klimatickým modelem nebo předpovědí; je to rozbor již nastalé teplotní situace a ukazuje, že extrémně horká léta z minulých let jsou s největší pravděpodobností následkem právě klimatických změn.
7.8.2012 - Soustavné poškozování ekosystémů bude mít pro lidskou společnost fatální dopady a může skončit zánikem světa v podobě, v níž jej nyní známe. Shodla se na tom dvacítka vědců z mezinárodních institucí, kteří podepsali studii hovořící o konci nynější podoby světa do roku 2100. Informoval o tom francouzský list Les Echos.
  28.9.2012 - Na Marsu kdysi mohla být tekoucí voda a tedy i podmínky vhodné pro vznik života. Podle vědců to dokazují oblázky, které po sedmi týdnech průzkumů nalezlo americké vozítko Curiosity. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve čtvrtek zveřejnil fotografie ukazující horniny tvořené pískem a ohlazenými kamínky, jež prý svůj tvar získaly nejspíš právě díky vodní erozi.
27.9.2012 - Astronomové objevili další planetu, u které předpokládají vhodné podmínky pro existenci života. Nachází se v souhvězdí Mečouna zhruba 49 světelných let od Země a obíhá kolem své hvězdy - červeného trpaslíka - v obyvatelné zóně.
26.9.2012 - Papyrus naznačující, že Ježíš Kristus měl manželku, je podvrh. Uvedl to Vatikán prostřednictvím svého listu L'Osservatore Romano. Komentář napsal šéfredaktor listu Gian Maria Vian.
15.9.2012 - Útržek papyru o rozměrech osm krát čtyři centimetry poslal jeden sběratel profesorce Karen Kingové z Harvardské univerzity. Ta jej podrobila zkoumání a potvrdila, že v koptském textu, jehož původ zasazuje do doby zhruba 100 až 150 let po ukřižování, je pasáž, kde Ježíš přímo říká: "Má žena". Z kontextu podle Kingové vyplývá, že řeč je o Máří Magdaleně, která byla vystavena kritice od Ježíšových učedníků. Ježíš ji brání se slovy: "Ona bude mou učednicí". O dva řádky dál pak říká: "Pobývám s ní". Kingová upozorňuje, že ani v případě potvrzení autenticity papyru nelze text považovat za důkaz, že Ježíš byl ženatý. Byl by to však důkaz o tom, že si to raní křesťané mysleli. To by vrhlo stín na staletí starý oficiální výklad, že Máří Magdalena byla prostitutka a že křesťanským ideálem byla od nepaměti sexuální abstinence.
 
             
   Duben 2012    Květen 2012    Červen 2012  
  28.4.2012 - Vědci zabývající se výzkumem lidského mozku se dlouhou dobu domnívali, že člověk má v hlavě místo, kde se obrazně řečeno ukrývá Bůh. Představovali si určitou oblast mozku, která je zodpovědná za duchovní projevy, ale experti z univerzity v Missouri přišli s objevem, podle kterého je spiritualita komplexním fenoménem s mnoha aspekty, na němž se podílí více mozkových center. Nová studie vychází z předchozích poznatků, podle nichž duchovní prožitky souvisí se sníženou funkcí pravé strany mozkového temenního laloku. Výzkumníci z Missouri tyto závěry potvrdili. K tomu navíc popsali souvislost mezi dalšími druhy duchovního prožívání s děním v čelním laloku. “Našli jsme neurofyzikální základnu duchovna, není to však jedno specifické izolované místo v mozku,” uvedl profesor Brick Johnstone z týmu missourských vědců. “Spiritualita je mnohem dynamičtější koncept, který využívá mnoho částí mozku,” dodal.
17.4.2012 - „Nepochybně je něco vážně špatně. Bylo to příliš mnoho zemětřesení,“ prohlásil Marmureanu citovaný servery zaměřenými na geologii. Rumunský vědec komentoval značnou aktivitu v zemské kůře. Jím zmiňovaná série začala silným zemětřesením 11. dubna v Indonésii, kde otřesy dosáhly 8,6 a 8,2 stupně podle Richterovy škály.
12.4.2012 - Nový výzkum ukazuje, že zemská kůra přestává růst. V současnosti, tři miliardy let po svém vytvoření, podle studie vědců z Univerzity v Portsmouthu prochází kůra dál destrukcí při pohybu tektonických desek, ale její růst neustále slábne.  
  21.5.2012 - V lidském genomu jsou stopy virů starých sto miliónů let. Jsou mnohem rozšířenější, než se původně myslelo. Prokázal to podle BBC výzkum genomu 38 druhů savců včetně člověka, který provedly Oxfordská univerzita, belgický Institut Rega a newyorské Centrum výzkumu AIDS Aarona Diamonda. Informovaly o něm v časopise Protokoly národní akademie věd.
13.5.2012 - Na logickou námitku, co způsobilo globální oteplení v dávné minulosti Země, když neexistovala průmyslová výroba, mají paleontologové novou odpověď. Dinosauři - velcí sauropodi - produkovali před 150 milióny let tolik skleníkových plynů, že hravě strčili do kapsy všechny současné zdroje dohromady - průmyslové i živočišné. Propočty zveřejnili v časopise Current Biology.
9.5.2012 - Povědomí o vlastní smrtelnosti může člověku zlepšit jeho fyzické zdraví a zejména pomoci změnit priority a hodnoty v životě, tvrdí vědci. I pouhá procházka hřbitovem může na člověku zanechat pozitivní stopy v tom smyslu, že bude více pomáhat ostatním, myslí si psychologové. Zpráva uvádí, že zatímco předchozí studie dospěly k závěru, že je smrt destruktivní a nebezpečná, realita je prý jiná. Nenabíjí člověka předsudky, záští a hrubostí, jak si někteří psychologové dříve mysleli. Naopak mu pomáhá lépe utřídit to, čeho chce v životě doopravdy dosáhnout.  
  23.6.2012 - V místě bývalého kostela na největším bulharském černomořském ostrově Svatý Ivan našli archeologové ostatky, o nichž se domnívají, že by mohly patřit Janu Křtiteli - muži, který podle Bible pokřtil Ježíše. S naprostou jistotou to říct samozřejmě nelze, nicméně kosterní pozůstatky doplňoval nápis s Janovým jménem a datem jeho svátku. Vědci s pomocí uhlíkové metody zjistili, že ostatky patří muži původem z Blízkého východu, který žil na počátku prvního století, tedy v době, kdy měl Jan Křtitel v regionu působit. "Máme tu pár velmi zajímavých dat," komentoval nález pro server Live Science výzkumník z Oxfordské univerzity Thomas Higham. Kosti objevili archeologové Kazimir Popkonstantinov a Rosica Kostova předloni během vykopávek na místě kostela postaveného v průběhu 5. a 6. století. Pod oltářem našli mramorový sarkofág o délce pouhých 15 centimetrů, který ukrýval tři zvířecí kosti a šest lidských - část kloubu, zub, úlomek lebky a kusy žebra a paže. Opodál ležela druhá krabička vyrobená ze sopečné horniny, na níž byl nápis "Bože, pomáhej, prosím, svému služebníkovi Tomášovi" a jméno svatého Jana Křtitele a datum jeho svátku.
9.6.2012 - Lidstvo tlačí pozemský ekosystém k bodu zlomu, varuje skupina vědců v nové studii o vlivu civilizace na prostředí. Tento bod přirovnávají k okamžiku, kdy skončila doba ledová. Jenže zatímco konec doby ledové stimuloval rozvoj fauny a flory, nyní naopak podle vědců hrozí rozsáhlé vymírání druhů a zničení prostředí, které budou mít dopad na životy miliardy lidí.
2.6.2012 - Vědci objevili údajně nejstarší známé hudební nástroje na světě. Flétny vyrobené z kosti ptáka a z mamutího klu pocházejí z jeskyně na jihu Německa, kde se nacházejí rané důkazy přítomnosti Homo sapiens, tedy člověka moderního typu, v Evropě. Výzkumníci prostřednictvím takzvané uhlíkové metody určili jejich stáří na 42 000 až 43 000 let.
 
             
   Leden 2012    Únor 2012    Březen 2012  
  24.1.2012 - Vědci, kteří vytvořili snáze přenosný virus ptačí chřipky, přistoupili na dočasné zastavení výzkumu kvůli obavám, že by výsledky jejich práce mohly být zneužity k bioterorismu. Uvádějí to v dopise američtí a nizozemští univerzitní experti, který v pátek zveřejnily odborné časopisy Nature a Science. Výzkum bude přerušen na 60 dní. „Tento typ viru, který se snadno přenáší mezi lidmi, by mohl rozpoutat celosvětovou pandemii a infikovat milióny lidí,“ uvedl časopis Science. Ron Fouchier z nizozemské lékařské školy Erasmus Medical College, Adolfo Garcia-Sastre z newyorské fakulty Mount Sinai School of Medicine a Yoshihiro Kawaoka z Wisconsinské univerzity hájili výzkum s tím, že je klíčový při zjišťování toho, kdy a jak virus H5N1 může zmutovat a spustit pandemii. Ustoupili ale obavám z toho, že by viry zmutované při výzkumu, případně návod na jejich vytvoření, „mohly uniknout z laboratoří“ a být zneužity. Poradní výbor americké vlády požádal v prosinci časopisy Science a Nature, aby cenzurovaly podrobnosti výzkumů, které oba týmy nabídly k publikaci. Záležitost vyvolala debatu o tom, jak přistupovat k výzkumům, které jsou riskantní, ale současně mohou přinést důležité výsledky.
12.1.2012 - Lidé ve středním věku, které trápí paměť, stále častěji mívají okna, nemohou si přiřadit jméno člověka k jeho tváři nebo zapomínají slova, budou souhlasit se závěry britských a francouzských vědců, kteří tvrdí, že funkce lidského mozku začínají chřadnout nikoliv až v 60 letech, nýbrž už ve 45. O studii informoval britský deník Guardian.   
  27.2.2012 - Proč se ještě nepodařilo zachytit signály jiných civilizací ve vesmíru? Harvardský vědec Dimitar Sasselov nabízí jednoduchou odpověď: protože planety a život, pokud na nich existuje, jsou poměrně mladé. Mimo jiné to znamená, že lidstvo by tak mohlo být minimálně v nejbližším vesmíru na špici vývoje. "Lidský druh nepatří k posledním příchozím na tento mejdan. Asi jsme spíš mezi těmi prvními," citoval server DailyGalaxy Sasselova. Ve své nové studii vysvětluje, že ačkoli od vzniku vesmíru uplynulo 13,9 miliard let, téměř polovina této doby byla potřebná k tomu, aby z hvězdného vodíku a hélia vzniklo dostatečné množství dalších těžších prvků - železa, kyslíku, křemíku, uhlíku a dalších, aby se mohly zformovat planety a teprve na nich život. Stabilní podmínky pro rozvoj života se tak mohly ustavit přibližně před sedmi miliardami let.
11.2.2012 - Výzkumníci už mají techniku, která jim umožňuje z elektrických signálů v mozku dekódovat slova, na která člověk zrovna myslel, uvedla BBC. Metoda ale není určena ke čtení myšlenek a vyhledávání vnitřního nepřítele, jak by se mohli obávat čtenáři dystopických orwellovských vizí, ale má v budoucnu umožnit komunikaci s pacienty v kómatu.   
  30.3.2012 - Sonda Cassini přinesla nová data, která přibližují měsíc Saturnu Enceladus. Na jeho snímku jsou vidět mohutné gejzíry vodních par v oblasti jižního pólu. Povedlo se je zachytit, protože sonda prolétla zatím nejníže nad povrchem - ve výšce pouhých 74 kilometrů. Analýzy v nich zjistily kromě vody i organické sloučeniny a soli. Svědčí to o přítomnosti slaného oceánu vhodného pro život.
13.3.2012 - Neutrina nejsou rychlejší než světlo, takže Einsteinova teorie relativity nadále platí. Potvrdil to nejnovější experiment evropských vědců, o kterém dnes informovala Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN). Definitivně tak byla vyvrácena nedávná domněnka, že světlo mohou ještě překonat menší částice, zvané neutrina.
8.3.2012 - Po šimpanzích a orangutanech vědci přečetli také genetickou informaci goril, zbývajícího zástupce lidoopů. Vědci nyní chtějí podle BBC genomy lidoopů porovnávat mezi sebou. Doufají, že zjištění pomohou odkrýt genetické změny, které vedly k vývoji jazyka, kultury a vědy u člověka.