Krátké aktuality - archiv 2005
     

 > 2006 > 2007 > 2008 > 2009 > 2010 > 2011 > 2012 > 2013

 
             
   Říjen 2005    Listopad 2005    Prosinec 2005  
  16.10.2005 - Významný nález zaznamenali archeologové, kteří zkoumají podzemí žateckého náměstí Svobody. Před měsícem objevili v hlubokém příkopu části sošky, která s největší pravděpodobností představuje slovanského pohanského bůžka.Soška znázorňuje osobu obojího pohlaví, má poměrně primitivním způsobem vymodelovaná ňadra, ale také pohlavní úd.
8.10.2005 - Zemětřesení o síle 7,6 stupně Richterovy škály postihlo Pákistán, sever Indie a Afghánistán. Obrovské škody jsou hlášeny z Pákistánu. Epicentrum zemětřesení je asi 80 kilometrů severovýchodně od Islamábádu. První otřes byl v Pákistánu zaznamenán krátce před 9:00 místního času (7:00 SELČ).
4.10.2005 - Oblasti Chebska hrozí slabá zemětřesní. Tvrdí to němečtí vědci, kteří na česko-německém pomezí pozorovali první příznaky nové vulkanické aktivity, projevující se obsahem jiných poměru plynů ve vodě. Pod Chebskou pánví se údajně magma tlačí k zemskému povrchu.
1.10.2005 - Za pandemii označili odborníci na konferenci v Singapuru šíření horečky dengue, kterou přenášejí komáři rodu Aedes. Virus této infekční nemoci nemoci zmutoval a adaptoval se na městské prostředí. Vůči tradičním metodám kontroly a léčení se stává imunní. Je zcela jasné, že tato nemoc se rozvíjí. Ve světě je stále více případů.
  21.11.2005 - Archeologové našli v předpokládaném domě biblického Goliáše v jižním Izraeli střepy s vyrytým jménem mohutného Filištína. I když nález střepu, který pochází z období kolem roku 950 před naším letopočtem, není přímým důkazem Goliášovy existence, lze to považovat za doklad, že už v té době lidé znali biblický příběh vítězství odvahy a víry nad brutální silou. Datace střepu spadá do doby 70 let po předpokládaném boji Davida s Goliášem. Je to dosud vůbec nejstarší nalezený filištýnský nápis. Nález pochází z naleziště Tel Safi v jižním Izraeli, které je na místě biblického filištýnského města Gát. 
10.11.2005 - Archeologové našli v Izraeli tabulku se dvěma řádky abecedy písma, které údajně používali Izraelité už v 10. století před naším letopočtem. Je to podle nich nejen důkaz toho, že staré izraelské kmeny byly už v té době gramotné, ale může to také být odpověď na otázku, zda se text Starého zákona šířil od počátku ústně nebo v písemné podobě. O nálezu informovali američtí historici Ron E. Tappy a P. Kyle McCarter.
6.11.2005 - Střet kultur, střet civilizací, nespokojenost, záměr teroristů či radikálů, ... tak nějak se hodnotí současné nepokoje probíhající v přistěhovaleckých čtvrtích francouzských měst. Zkusme se zamyslet nad příčinami a následky lidských činů.
  11.12.2005 - V odlehlé pouštní oblasti severovýchodní Etiopie se utvářejí základy pro nové moře. Východiskem je čtyři metry široká a 60 kilometrů dlouhá puklina, která se rozevřela v etiopské Afarské poušti během tří týdnů po zemětřesení ze 14. září, která je  počátkem miliony let dlouhého procesu, jehož výsledkem bude odtržení východní části Etiopie od zbytku Afriky, přičemž vzniklou mezeru vyplní nové moře.
8.12.2005 - Síla magnetického štítu naší planety se za posledních 150 let snížila o deset procent. Během stejné doby se severní magnetický pól posunul o zhruba 1100 kilometrů. Při zachování současného trendu brzy opustí severní Kanadu a přesune se na ruskou Sibiř.
3.12.2005 - Planetka Apophis může zasáhnout Zemi v roce 2036 a způsobit zkázu rovnou ekvivalentu výbuchu sto tisíc atomových bomb svržených na Hirošimu. Vědci proto naléhají na vlády, aby se zamýšlely nad odvrácením nebezpečí. Podle původních předpokladů měl kus kamene o průměru asi 390 metrů ohrozit pozemský život v roce 2029, ale přesnější výpočty ukázaly, že mine zemský povrch ve výši pouhých 36.000 kilometrů. Vědci si však nejsou jisti, zda takové štěstí bude mít Země o sedm let později, kdy Apophis zkříží dráhu Země znovu.
 
             
   Červenec 2005    Srpen 2005    Září 2005  
  7.7.2005 - Italský archeolog Giorgio Filippi je přesvědčen, že pod jedním římským kostelem svatého Pavla našel sarkofág, který je místem posledního odpočinku apoštola Pavla, učedníka Kristova. Nyní hodlá do sarkofágu malým otvorem zavést kameru, aby pořídil záběry jeho vnitřku. Podle křesťanského podání zemřel v Římě pravděpodobně v roce 64 nebo 67 mučednickou smrtí. Nad jeho hrobem byl později rovněž podle podání vybudován kostel. Základy této budovy, kterou je podle Filippiho římský kostel Svatého Pavla před zdí, činily dosud apoštolův hrob zcela nepřístupným, takže se o něm nevědělo.
21.7.2005 - Podle statistik Světového potravinového programu je už nyní půl miliardy lidí v rozvojovém světě ohroženo hladem a padesát milionů se k tomu zřejmě bude muset připočíst.
  23.8.2005 - Američtí vědci tvrdí, že objevili desátou planetu sluneční soustavy. Nejvzdálenější těleso od Slunce je větší než Pluto. Zatím se jmenuje 2003 UB313.
19.8.2005 - Pandemie ptačí chřipky přinese podle odhadů smrt až sedmi milionů lidí na celém světě. Světová zdravotnická organizace (WHO) očekává takovou pandemii velmi brzy. Není už otázkou, zda přijde, ale kdy to bude, říkají odborníci.
6.8.2005 - Izraelští archeologové objevili v Jeruzalémě zbytky paláce starého 3000 let, tedy z období vlády krále Davida. Z výkopů ve starobylé východojeruzalémské čtvrti Silván je zřejmé, že palác byl 30 metrů dlouhý. Na jedné ze zadních stěn byla nalezena stará hebrejská pečeť úředníka, o němž je zmínka ve Starém zákoně. Výzkum v Silvánu financuje středisko Šalem. Jeden z jeho pracovníků, Eliat Mazar, řekl, že nově nalezená antická stavba je Davidův palác.
  26.9.2005 - Podle výsledků posledních měření a vyhodnocení družicových snímků, roztává ledová zásoba Arktidy rychleji, než se dosud předpokládalo. Vypadá to, že na tom nic nezmění ani ratifikovaný Kjótský protokol. Planeta ale v příštích padesáti až šedesáti letech podle vědců potřebuje deset až dvacet podobných dohod. Protokol počítá se snížením teplot ve světě o asi jednu desetinu stupně Celsia, ale teď se ví, že by bylo třeba dosáhnout poklesu o jeden až tři stupně. Podle statistik Světového potravinového programu je už nyní půl miliardy lidí v rozvojovém světě ohroženo hladem a padesát milionů se k tomu zřejmě bude muset připočíst.
15.9.2005 - Pravěkou keltskou osadu, jejíž stáří je odhadováno na 2800 let, odhalili archeologové v severním Švýcarsku. Osada nedaleko Fricku v kantonu Aargau pochází z 9. století před naším letopočtem. Badatelé narazili na nakupené kameny, které sloužily jako základy pro dřevěné keltské příbytky. Ze zeminy vystoupily také odpadky a pozůstatky různých předmětů. Jde především o keramiku, zvířecí kosti i zuhelnatělé zbytky obilnin. Vykopávky ovšem stále pokračují.


4.9.2005 - Archeologové objevili na území Českého ráje na Mladoboleslavsku unikátní bronzový poklad starý téměř tisíc let. Byl skrytý mezi dvěma skalisky v masivu Mužský a archeologové jej považují za objev století. Místo nálezu mohlo na konci doby bronzové představovat jakýsi posvátný háj, řekl archeolog Muzea Mladoboleslavska Jiří Waldhauser.
 
             
   Duben 2005    Květen 2005    Červen 2005  
  19.4.2005 - Římskokatolická církev má nového papeže. Nejdříve se nad Sixtinskou kaplí objevil bílý dým. Později se rozezněly i vatikánské zvony, které potvrdily zvolení nástupce Jana Pavla II. V pořadí již 265. pontifika římskokatolické církve oznámil chilský kardinál Medina Estevez a je jím Joseph Ratzinger, který si zvolil jméno Benedikt XVI.
7.4.2005 - Vatikán zveřejnil papežovu závěť, která je převážně duchovní povahy, a začíná slovy "Bděte, neboť nevíte, kdy přijde náš Pán". Jan Pavel II. v ní také požádal svého tajemníka Stanislawa Dziwisze, aby spálil všechny jeho osobní poznámky.
6.4.2005 - Izrael se rozhodl adoptovat zhruba 6000 občanů Indie. Ti věří, že jsou potomky jednoho ze ztracených izraelských kmenů. Rabínští soudci je formálně konvertují na ortodoxní judaismus. > Ztracené izraelské kmeny
2.4.2005 - Papež Jan Pavel II. skonal ve 21:37 středoevropského času, oznámil mluvčí Vatikánu Joaquín Navarro-Valls. Úmrtí Svatého otce se ihned dozvěděli i věřící, kteří se celý den modlili na Svatopetrském náměstí. Papežův zdravotní stav se zhoršoval už od pátečního večera. Od soboty navíc trpěl vysokými horečkami.
  26.5.2005 - Po 28 letech strávených cestou vesmírem zřejmě dosáhla americká sonda Voyager-1 hranic Sluneční soustavy. Oznámili to na tiskové konferenci v New Orleans vědci odpovědní za projekt.
16.5.2005 - Německý vědec, odborník na rakovinu Michael Werner se stal předmětem velkého zájmu svých kolegů. Ti ho chtějí podrobit podrobnému zkoumání. Werner totiž oznámil, že čtyři roky téměř nic nejedl a že všechnu svoji energii čerpal pouze ze slunečního světla.
7.5.2005 - Archeologické naleziště v egyptské Sakkaře se může pyšnit převratným objevem. Tým badatelů našel při vykopávkách dokonale zachovalou mumii. Odborníci datují její původ do čtvrtého století před Kristem. Po prozkoumání skončí ostatky v muzeu. 
  13.6.2005 - Archeologové objevili v Abydosu ve středním Egyptě 5000 let starou komoru, která mohla sloužit k pohřebním rituálům po smrti prvního významného faraóna staroegyptských dějin. V areálu narazili také na 200 hrubě zpracovaných džbánů na víno a pivo. Oznámila to egyptská Nejvyšší rada pro památky. Poslední příbytek faraóna Hor-Ahy, zřejmého zakladatele první dynastie a sjednotitele Horního a Dolního Egypta, zahrnoval také kultovní kapli, jejíž podlaha a sedátka jsou vykládány organickým materiálem - možná pozůstatky obětin z obřadů.
 
 
             
   Leden 2005    Únor 2005    Březen 2005  
  28.1.2005 - Slavné Turínské roucho je podle poslední vědecké expertizy starší, než se dosud myslelo. Analýza z konce 80. let ho přitom označila za středověký falzifikát. Zdá se ovšem, že plátno je přinejmenším o několik staletí starší. O jeho pravosti to ovšem nic nevypovídá.
23.1.2005 - Globální oteplování může do 10 let nenávratně poškodit podmínky pro život na Zemi. A možná i dříve, varovali vědci. Doplatí na něj zemědělství, zmizí pitná voda, rozšíří se choroby a stoupne hladina moří. Před katastrofou varuje mezinárodní studie, kterou cituje The Independent.
14.1.2005 - Britští archeologové objevili přes 250 prehistorických kamenných nápisů, jejichž stáří odhadují na 3500 až 6000 let. Nápisy objevili v oblasti Northumberlandu. Stále není jasný význam nápisů, jejichž autory jsou lidé doby neolitu a starší doby bronzové.
  27.2.2005 - Malí, ale chytří - takoví byli lidé z indonéského ostrova Flores. Nic na tom nemění ani fakt, že jejich mozek byl velký asi jako grapefruit. Byla to přiměřená velikost pro pravěké "hobity", kteří měřili sotva metr. Jak upozornil britský paleontolog Fred Spoor, "studie otřásá jedním z ústředních dogmat evoluce člověka, že při vývoji inteligence se mozek potřebuje zvětšovat."
19.2.2005 - Vědce překvapil nález zmrzlého shluku baktérií z Aljašky, který podle všeho dokázal přežít v ledu 30 000 let. Bakterie objevil Richard Hoover (NASA) v ledovém nitru štoly v oblasti trvale zmrzlé půdy. Hoover řekl BBC, že nalezené organismy zkoumal pod mikroskopem - v teple roztály a začaly plavat. Jeho objev zvyšuje možnost, že by podobné organismy mohly přežívat na Marsu ve zmrzlých mořích, která byla na planetě nedávno objevena.
13.2.2005 - Římskokatolická církev se zřejmě obává rostoucí moci ďábla. Vyslyšela proto obavy italských věřících, podle nichž se Apeninským poloostrovem šíří satanismus, a na Vatikánské univerzitě otevřela nový obor - exorcismus čili vymítání ďábla.  
  29.3.2005 - Ve Švýcarsku se připravuje překlad jednoho z méně známých evangelií. To přisuzují apoštolovi Jidášovi, který zradil Krista. Text objevili ve středním Egyptě a je psaný v dialektu koptštiny. Do roka výjde překlad německy, anglicky a francouzsky, oznámila švýcarská nadace Maecenas."
15.3.2005 - Malawiský prezident Bingu wa Mutharika se vystěhoval ze státní rezidence. Ne že by mu nestačila velikostí. Má 300 místností. Je zamořena strašidly. "Požádali jsme duchovní, aby z paláce vyhnali zlé duchy," řekl prezidentův poradce pro náboženské otázky Malani Mtonga.
7.3.2005 - Egyptský faraon Tutanchamon nebyl zavražděn, shodli se vědci po prozkoumání tomografických snímků jeho mumie. Příčinu smrti panovníka, který zemřel zhruba v 19 letech, ale vyšetření neodhalilo. Někteří vědci míní, že ho mohla zabít infekce po těžké zlomenině nohy.  
 
             
   Říjen 2004    Listopad 2004    Prosinec 2004  
  27.10.2004 - Senzační, ale dosti přízemní objev učinili němečtí archeologové ve Wittenbergu na východě Německa. Při vykopávkách ve městě, kde žil církevní reformátor Martin Luther, narazili na záchod, který používal otec protestantů.
22.10.2004 - Čínští archeologové zahájili vykopávky stovek hrobů v písečné krajině v oblasti Sin-ťiang na severozápadě Číny, která kdysi bývala centrem záhadné civilizace, jejíž příslušníci měli zřejmě bílou pleť.
15.10.2004 - Nejstarší dosud známá hliněná ohniště objevili archeologové v jižním Řecku. Nový nález podle expertů vyplňuje mezeru mezi předchozími kamennými ohništi a nejstaršími hliněnými pecemi na světě, které pocházejí z moravských Dolních Věstonic.
15.10.2004 - Žáby, mloci, čolci. Ti a mnozí další tvorové rychle mizí z povrchu planety. Obojživelníci patří mezi nejrychleji vymírající zvířata na zemi, polovina všech kriticky ohrožených druhů jsou právě oni, napsal magazín Science.
  22.11.2004 - Člověk pochází z opice? A jak ta opice vypadala? Ukazuje se prý, že měla tělo lidoopa, prsty jako šimpanz a vzpřímenou postavu. Vědci objevili ve Španělsku poblíž Barcelony kostru, která podle nich patřila "chybějícímu článku", tedy jednomu z posledních společných předků velkých opic a člověka.
16.11.2004 - Zbytky dávno ztracené a legendami opředené Atlantidy se našly ve Středozemním moři mezi východním Kyprem a Sýrií. Sarmastův tým prý pomocí sonaru objevil asi 80 kilometrů od kyperských břehů v hloubce 1500 metrů zdi, které podle něj přesně odpovídají popisům Atlantidy ve starých textech, konkrétní důkazy ovšem nejsou k dispozici.
7.11.2004 - Grónsko se do konce století může stát opět zelenou zemí, jak ho nazvali Vikingové. Z ostrova zmizí lední medvědi a na místě sněhových polí porostou brambory. Teploty v Arktidě rostou dvojnásobnou rychlostí než ve zbytku světa. Do roku 2100 by mohly vzrůst o čtyři až sedm stupňů Celsia. 
  22.12.2004 - Archeologové objevili v horách na dolním toku řeky Indus v Pákistánu celou sérii skalních reliéfů z ranných dob buddhismu. Na malbách je vidět mnoho kozorožců, divokých ovcí, dvouhrbých i jednohrbých velbloudů, buvolů, psů a mužů na lovu s lukem a šípy - dokonce i s foukačkami. Také tam byly nalezeny obrázky dvojic milenců, podobné jako v Kámasútře.
13.12.2004 - V posledních patnácti letech neustále stoupal počet lidí, kteří hledali lepší za hranicemi svých rodných zemí. Na začátku 21. století je na světě každý 35. člověk běžencem. Pokud by všichni tito lidé žili na jednom místě, vytvořili by pátý nejlidnatější stát světa. (zdroj BBC)
5.12.2004 - Izraelští odborníci odhalili při výkopu poblíž jeruzalémského starého města předměty z období Druhého chrámu a hasmonejské dynastie. Mezi artefakty z doby Druhého chrámu se našly zbytky rituální koupele, tzv. mikve, keramika, bronzové mince a kamenné nádoby na tekutinu.