Znamení a úkazy
Zvony - Zikmund - Katedrála sv.Víta v Praze
  
Srdce zvonu Zikmund ochraňuje českou zemi.
15. 6. 2002 při svátečním zvonění na večerní mši při příležitosti svátku sv. Víta se zlomilo Zikmundovo 200 let staré srdce. 
 
Necelé dva měsíce po události postihly Čechy katastrofální povodně. Byla snad tato katastrofa ohlášena prasklým srdcem zvonu Zikmund? Myslím, že je možné tuto verzi přijmout.
 
Po puknutí srdce zvonu Zikmund si mnoho lidí spojovalo tento jev v souvislosti s právě skončenými volbami. To se samozřejmě nabízelo, ale tím by byla porušena pověst o tom, že zvon má varovat a v tomto případě by přišel s varováním poněkud pozdě, protože by měl varovat ještě před volbami. Proto bychom měli předpokládat, že se jedná o varování před něčím větším, co potká naší zemi a bude na ní mít katastrofální následky. 
 
Největší český zvon Zikmund ve věži katedrály svatého Víta se v sobotu odmlčel. Uprostřed vyzvánění mu puklo srdce. A to podle legend nikdy nevěstí nic dobrého. "Slyšeli jsme, jak se změnil zvuk posledních pěti šesti úderů. Pak se srdce zlomilo a propadlo podlahou. Zastavilo se až o tu další. Zavířil prach a bylo po všem." Varuje snad Zikmund, jakýsi patron všech českých zvonů, před neštěstím a katastrofou? "Má to samozřejmě pragmatické vysvětlení, ale pokud na to budeme nahlížet symbolicky, pak to opravdu nevěstí nic dobrého. A pokud to byla jen náhoda, tak je skutečně velmi zajímavá," říká o nehodě nejslavnější žijící český zvonař Petr Rudolf Manoušek. Bude to zřejmě jeho dílna na Zbraslavi, která pro zvon vyrobí srdce nové. Zvonař už byl obhlédnout pozůstatky po Zikmundově srdci. Puklé srdce rozhodně není běžná závada zvonů. "Stává se to, ale třeba jen jednou za desítky let. Srdce pak už nelze opravit, ale musí se vykovat nové. A není nic jednoduchého. Ale dokázali to před stovkami let, tak tím spíš to musíme dokázat dnes," věří zvonař Manoušek. 
(19.6.2002 - Lidové Noviny)
Varování, které nevěští nic dobrého! Tak věštci vykládají událost, která se stala v sobotu krátce před šestou hodinou večer v chrámu svatého Víta. Největšímu a nejznámějšímu českému zvonu - Zikmundovi - při zvonění puklo srdce! Psychotronik léčitel a kartář Jiří Sehnal v této události vidí jednoznačně varování před katastrofou. "Je to znamení a upozornění, aby národ začal myslet a poučil se z minulosti," tvrdí.
(20.6.2002 - Blesk)
Jeden z novinových titulků nazval událost jako: Puklé srdce Evropy.
(21.6.2002 - Právo)
zdroj: http://www.zvony.go.cz/  Pavla Jugmannová