Aktuality  2007
   
 Barma (září/říjen 2007)
     
  Rezoluce, kterou předložila 47 členským státům rady ke schválení Evropská unie, "ostře odsuzuje pokračující násilné represe vůči demonstrantům, zahrnující bití, zabíjení a svévolné zatýkání při poslední vlně protestů v Barmě," a vyzývá k jejich okamžitému prošetření. Barma musí "zajistit plné respektování základních lidských práv a svobod" a "pohnat před soud osoby porušující lidská práva, včetně těch osob, které jsou odpovědné za nedávné zásahy proti mírovým demonstrantům", píše se v dokumentu. Barmský režim musí rovněž okamžitě propustit všechny (politické) vězně, včetně opoziční vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij, dodává text. Agentura AP připomněla, že je to poprvé, co Rada OSN pro lidská práva, která loni nahradila Komisi OSN pro lidská práva, veřejně kritizovala jinou vládu než izraelskou. K rezoluci se přitom připojila i Čína, která doposud váhala otevřeně kritizovat svého spojence Barmu a omezovala se pouze na výzvy k umírněnosti znepřátelených barmských stran.  
  Barmánec BBC řekl, že v táborech je zadržováno šest až deset tisíc lidí, kteří jsou vyslýcháni kvůli protestním demonstracím, které trvaly déle než měsíc a které barmská junta minulý týden tvrdě potlačila. Většina zadržovaných jsou mniši. Američtí diplomaté uvedli, že navštívili patnáct klášterů, které byly prázdné. Před dalšími stály zátarasy a střežili je vojáci, kteří diplomaty dovnitř nepustili. V noci na čtvrtek pokračovaly razie v klášterech a zatýkání. Barmské úřady uplatňují taktiku zastrašování. Americká diplomatka v Barmě Shari Villarosa uvedla, že se zatýká každou noc a v Rangúnu opět panuje atmosféra "vzteku a strachu". K identifikaci účastníků využívá policie pořízených videozáznamů. Agentura Reuters uvedla, že z táborů bylo propuštěno několik mnichů., kteří dosvědčili, že mniši byli při výsleších biti. I to mohl být záměr. Jejich výpovědi mohou posílit atmosféru strachu.  
  O tajných kremacích informovaly místní obyvatelé, kteří viděli v noci jet do krematoria olivově zelené nákladní automobily zakryté plachtami. Silnici střežili vojáci, kteří zablokovali cestu ke krematoriu a vyhrožovali lidem, kteří se tam chtěli přiblížit. Z komínů krematoria stoupal neustále hustý dým. Kremace podle svědků začaly 28. září, tedy den po prvním tvrdém zásahu. Podle neověřených informací byli dokonce do pecí házeni ještě živí lidé, kteří utrpěli při zásahu vážná zranění. "Nebyla žádná příležitost identifikovat mrtvé, natož vrátit těla rodinám nebo mrtvým alespoň poskytnout základní buddhistické obřady," uvedl jeden ze zahraničních úřadníků, kteří se snaží upřesnit počty obětí zásahu proti demonstrantům z předminulého týdne. Podle informací diplomatů zahynulo při nepokojích v Rangúnu 100 až 200 lidí. Uvězněno bylo podle nich 1000 mnichů a 3000 civilistů. Vojenský režim Thana Šweie přiznal 2093 zatčených. některé zprávy ale uváděly až 10 000 zatčených. Mrtvých přiznal režim deset včetně japonského fotografa. Zahraniční zdravotní experti mají z první ruky svědectví, že režim nařídil barmským nemocnicím neošetřovat lidi zraněné při demonstracích, takže není možné zjistit počet ošetřených obětí. "Víme, že někteří lidé byly ošetřeni v úkrytech v domech. Předpokládáme, že zbití, a zranění lidé vzatí do vazby nebyli ošetřeni a mohli zemřít." uvedl jeden z expertů. Jeden z nejbrutálnějších zásahů se odehrál v buddhistickém klášteře na severovýchodě u Rangúnu, kde byli mniši postaveni do řady ke zdi a vojáci jim mlátili hlavami o zeď. Mniši byli pak odvezeni pryč v nákladních autech, ale několik jich zemřelo na místě. Do kláštera se není možné dostat, hlídá ho armáda. Režim odmítl nabídku Mezinárodního výboru Červeného kříže navštívit zadržené. Zatýkání a represe přitom nadále pokračují. Armáda při nich používá vymožeností techniky, demonstranty identifikují podle snímků z kamer. Technika tak posloužila nejen demonstrujícím, kteří k informování použili internet.  
     
  Zdroj: www.idnes.cz