Aktuality  2005
   
 Série velice silných zemětřesení
  Zemětřesení u Indonésie a následné vlny tsunami, které udeřily 26. prosince 2004, zabily zhruba 300 tisíc lidí. Vědci z moskevského Mezinárodního institutu pro předpověď zemětřesení a matematicko-geofyzikální vědy (International Institute for Earthquake Prediction Theory and Mathematical Geophysics, MITPAN) varovali, že toto zemětřesení je možná prvním ze série obrovských otřesů, které v následujících 10 až 15 letech doslova rozhoupají celý svět.
Mezi potenciálně vysoce rizikovými oblastmí je Středomoří, zvláště pak turisticky vyhledávané pobřeží Řecka a Turecka. Experti vyzvali příslušné úřady, aby neotálely se zavedením systému včasné výstrahy před tsunami.
Zemětřesení mimořádné intenzity mohou destabilizovat celou zemskou kůru. Po prvním supersilném otřesu lze během několika následujících let očekávat další srovnatelně silné záchvěvy a to třeba i na místech vzdálených od prvního epicentra tisíce kilometrů.
Čtyři největší seizmické události 20. století se všechny uskutečnily v rozmezí pouhých 12 let. "Je vysoce pravděpodobné, že se během několika roků staneme svědky dalších otřesů srovnatelných s indonéským případem," prohlásil profesor Vladimir Kossobokov z Ruské akademie věd.

Série nejsilnějších zemětřesení 20. století
Série čtyř nejsilnějších zemětřesení minulého století překonala ve všech případech 9 stupeň Richterovy stupnice. První zemětřesení udeřilo 14.11.1952 na Kamčatce. Mělo magnitudo 9,0 a vlny tsunami tehdy zaplavily pobřeží v celém Pacifiku. 9.3.1957 pak následoval otřes 9,1 stupně u Andreanofových ostrovů (Aljaška). Seizmická aktivita probudila sopku Mt. Vsevidof, jejíž erupce vyvolala 15 metrů vysokou vlnu, která doputovala až ke břehům Japonska a Havaje. Největší a nejničivější zemětřesení o intenzitě 9,5 stupně Richtera přišlo 22. května 1960. Postihlo chilské Santiago a Cencepción. Záchvěvy půdy, sopečné erupce a 23 metrů vysoké přílivové vlny zabily přes 5 tisíc lidí. 125 mrtvých si vyžádalo čtvrté zemětřesení v řadě 28.3.1964 o síle 9,2 stupně. Poničeno bylo rozsáhlé území americké Aljašky, kanadského Yukonu a Britské Kolumbie. Zemřelo 125 lidí.

Od pravěku zasáhlo Evropu 232 tsunami
Profesor Kossobokov zveřejnil výsledky svého výzkumu na výročním shromáždění European Geosciences Union (EGU) ve Vídni. Na konferenci, jež probíhala od 24. do 29. dubna 2005, byla rovněž prezentována historická studie tsunami v prostoru Evropy. Studii vypracoval Stefano Tinti, profesor geofyziky na univerzitě V Bologni. Tinti objevil důkazy o nejméně 232 tsunami, které od pravěku zasáhly evropský kontinent. "Mnoho z nich bylo tak mohutných, že pozměnily vývoj civilizace," uvedl Tinti.