Aktuality  2004
 
 Objevena jeskyně Jana Křtitele  
  Jeskyně Jana Křtitele leží západně od Jeruzaléma v ovocném sadu kibucu Tzuba poblíž vesnice Ein Karem, která je podle tradice rodištěm Jana Křtitele. V roce 1999 ji náhodně objevil britský vědec Dr. Shimon Gibson, který provádí archeologické výzkumy v této oblasti již přes 30 let.
Jeskyně bývala posvátným křesťanským místem. Na jejích stěnách se našly jedny z nejranějších křesťanských kreseb. Na jednom z reliéfů datovaných do čtvrtého a pátého století občanského letopočtu je zobrazen muž držící pastýřskou hůl. Takto zobrazovalo byzantské umění Jana Křtitele. Gibson se svým objevem pokouší najít souvislosti s biblickými událostmi. Jeskyně je považována za místo, kde se Jan Křtitel poprvé uchýlil do ústraní a kde také poprvé uskutečnil akt křtu. Mezi nalezenými důkazy je i rituální bazén. Jedná se o největší lázeň svého druhu v okolí Jeruzaléma, u které navíc byly nalezeny předměty užívané při raných křtech. Např. unikátní kámen, který sloužil při rituálním pomazání chodidel.
Tento objev se pravděpodobně stane vedle jeruzalémského Chrámu Sv. hrobu jednou z nejvýznamnějších světových křesťanských památek. Je velmi pravděpodobné, že vzbudí mimořádný zájem návštěvníků Izraele.
„Věřím, že poté, co jsme shromáždili nová archeologická fakta a konfrontovali je s dosavadními obecně známými historickými informacemi, se nám podařilo významně osvětlit okolnosti života a činů proroka Jana Křtitele. Kým byl? Odkud pocházel? V co věřil a o čem vlastně byl křest?“ - Shimon Gibson
 
     
  Zdroj: http://prague.mfa.gov.il