Aktuality  2004
 
 Alexandrijská knihovna objevena
Archeologický tým odhalil třináct rozlehlých čítáren, které prý mohly pojmout až pět tisíc studentů. Prohlásil to ředitel Nejvyšší památkové rady Zahi Havwas. Místnosti přibližně stejných velikostí se nacházejí v blízkosti divadla, které již bylo objeveno dříve a které zřejmě tvořilo součást knihovny.
Posluchárny mají tvar písmene "U" a vyznačují se vyvýšeným stupínkem, na němž vystupovali konferenciéři.
"Je to vůbec poprvé, co byl v celém Středomoří objeven takový komplex čítáren na řecko-římském území," prohlásil Havwas," je to snad nejstarší univerzita na světě," dodal.
Alexandrie je považována za centrum světové učenosti. Slavnou knihovnu založil asi 295 let před naším letopočtem Ptolemaios I. Antická knihovna podle historiků měla vyhořet během Césarova dobývání města v roce 48 před naším letopočtem. V knihovně studovali největší filozofové a učenci, mezi nimi i Archimedes či Erastotenes. V ničivých plamenech později zmizely vzácné svazky myslitelů Sokrata i Platóna.
Na svou předchůdkyni navázala v roce 2002 moderní Alexandrijská knihovna, jejíž stavba stála 225 miliónů dolarů. V objektu se nachází planetárium, konferenční sál, vědecká pracoviště, výstavní a muzejní sály. V březnu loňského roku zde vypukl požár.

Zdroj: Novinky, BBC