Aktuality  2002
 
 4500 let staré egyptské město bylo objeveno
Skupina skotského egyptologa Iana Mathiesona objevila pod saharským pískem, 20 km od Káhiry, starověké egyptské město staré čtyři a půl tisíce let. Archeologové označují město za "egyptské Lurdy", protože v něm pravděpodobně žili duchovní a stavitelé memfiských pyramid.
"Jsme přesvědčeni o tom, že tu žila společnost, která vyráběla religiózní předměty, používané při pohřbívání v katakombách zdejšího pohřebiště," řekl egyptolog Ian Mathieson a dále pokračuje, "máme důkazy, že se v něm žilo ještě v 1. století po Kristu".
Skupina archeologů na město dávno ukryté v písku narazil víceméně náhodou, a to při snaze nalézt cestu, po které se dopravovaly mnohatunové kvádry pro stavbu pyramid. Cestu nenašli, ale objevili vodní nádrž a na jejímž břehu pak nalezli i město. Práce na archeologickém průzkumu ještě nezačaly, ale geologické průzkumy naznačují, že se město rozkládalo na ploše téměř osmi čtverečních kilometrů. Pro archeology to bude především příležitost zkoumat po téměř dvě tisíciletí nedotčené město.