Obecně 
   Katastrofy
Povodně - 1890
4.9.1890 - Praha
Největší letní povodeň způsobená pouze srážkami byla v září 1890, při které byl pobořen Karlův most. Dodnes jsou na některých malostranských domech k vidění cedulky připomínající, kam až sahala voda 4. září 1890. Průtok pod mostem byl tehdy ucpán vším, co voda vzala, a vytvořená bariéra zvedla hladinu vody natolik, že starobylý most zvýšený tlak nevydržel.
Modřany
Na počátku září 1890 zaplavila velká povodeň pole, statky a chlévy. Voda přišla náhle, a tak se před ní lidé uchýlili na půdy a střechy. Někteří se brodili po krk ve vodě od svých domovů k bezpečným místům. Mnozí obyvatelé byli loďkami sváženi ze střech do školy na kopci. Ze statků u návsi se nepodařilo vynést téměř nic, postižení byli přechodně ubytováni na faře a ve výše položených staveních. Voda tehdy zatopila i dráhu, část nádraží a spodní prostory cukrovaru. Zcela zatopeno bylo jedenašedesát domů, kterých tehdy bylo v Modřanech 224. Postižené podporovali jednotlivci i instituce, věcně i finančně pomáhal cukrovar a podporu poskytlo i místodržitelství poté, co si místodržitel hrabě Thun v doprovodu okresního hejtmana osobně prohlédl místo pohromy.
1890 - Ústí nad Labem
K většině velkých povodní došlo v průběhu zimních měsíců, kdy při oblevách se uvolnil led na dosud zamrzlé řece, přičemž mnohdy došlo k nakupení ledových ker a k prudkému zvýšení vodní hladiny. Jedinou výjimku tvořila povodeň v roce 1890, která vznikla jako následek lijáků v průběhu července.