Aktuality  2010
   
 Artušův kulatý stůl pro tisíc rytířů
     
  Britští historikové tvrdí, že objevili kulatý stůl legendárního krále Artuše. Na poradu k němu prý mohlo usednout až tisíc bojovníků. Není to však gigantický kus nábytku, nýbrž pozůstatky římského amfiteátru v Chesteru.

Podle britských historiků využil král Artuš při stavbě svého hradu Kamelot zbytků bývalého římského amfiteátru v Chesteru. Jeho ruiny se tak mohly stát shromaždištěm Artušových rytířů. "První dochované zmínky o kulatém stolu naznačují, že se nejednalo o kus nábytku, nýbrž o shromaždiště pro asi tisíc bojovníků," sdělil listu The Daily Telegraph historik zabývající se Kamelotem Chris Gidlow.

Rytíři bájného krále se podle legendy měli v bývalém amfiteátru radit před každou důležitou bitvou. Zatímco méně významní velitelé měli místo na kamenných lavicích dále od středu, důležití šlechtici seděli ve středovém kruhu s Artušem.

"Dvě ze svých nejvýznamnějších bitev Artuš vybojoval u tzv. Města legií. Jedním z těchto měst bylo St. Albans, lokace druhého města byla zahalena tajemstvím," vysvětlil Gidlow.

Archeologové na místě amfiteátru v Chesteru nedávno objevili popraviště a pomník křesťanským mučedníkům. "Mnich Gildas v 6. století zmínil Město legií ve spojitosti s pomníkem mučedníků.

Věříme, že je to důkaz, že Chester byl místem, kde stál Artušův Kamelot a kde se scházeli rytíři kulatého stolu," řekl Gidlow.

 
     
     
  Zdroj: iDnes