Aktuality  2004
 
 Obyvatelé Měsíční pyramidy bez hlav
Hrobku plnou bezhlavých lidských pozůstatků objevili archeologové v útrobách Měsíční pyramidy v Mexiku. Přes dva tisíce let stará Měsíční pyramida, která se nachází v troskách města Teotihuacan na jihovýchodě země, patří k jednomu z turistických magnetů Mexika.
Teotihuacan byl prvním velkým městem na americkém kontinentě. V dobách své největší slávy byl metropolí aztécké říše a žilo v něm přes 120 000 obyvatel. Jeho centrem byla dvoukilometrová Ulice mrtvých, kterou lemovaly budovy místních elit. Právě na jejím konci se nachází 46 metrů vysoká Měsíční pyramida.
Archeologové objevili také bezhlavé pozůstatky orlů, psů a dalších zvířat. „Těžko uvěřit, že se rituál skládal z jasných symbolických aktů, takhle to spíše vypadá na hrůzostrašné krveprolití s obětováním lidí a zvířat,“ říká Saburo Sugiyuma, vedoucí týmu archeologů.
„Ať už byli lidé a zvířata obětováni zde na místě nebo někde nedaleko, tento rituál musel být jedním z nejstrašnějších činů, které byly ve Střední Americe archeologicky zdokumentovány,“ dodává. Z dvanácti nalezených těl byla deseti sťata hlava. Lidské ostatky byly spíše hozeny do hrobky, než rituálně uloženy. Dvě zbývající těla byla bohatě zdobena korály a náhrdelníky z imitace lidských čelistí.
Archeologové zkoumají trosky města více než 200 let, přesto o jeho vzniku dosud nemají mnoho informací. Podle archeologa Sugiyuamy téměř kompletní zkoumání ukazuje, že Měsíční pyramida byla pro stavitele důležitým místem demonstrace státní moci prostřednictvím různých obřadů a obětování. Město zpustlo někdy kolem roku 700 našeho letopočtu, kdy ho zřejmě dobyli nájezdníci.
Trosky města Teotihuacan jsou národní památkou. Počátkem roku zde obyvatelé protestovali proti stavbě obchodu amerického řetězce Wal Mart, který měl vyrůst necelý kilometr od těchto historických pamětihodností. Nicméně nedávno byl obchod podle plánu otevřen a setkal se s obrovským zájmem nakupujících.
 
     
  Zdroj: Reuters, vok  (iDnes)